Το Πάπιγκο και τα ζαγοροχώρια

Το Πάπιγκο ανήκει στην οικιστική, πολιτισμική και ιστορική ενότητα του Ζαγορίου ή αλλιώς Ζαγοροχώρια όπως είναι γνωστά στον περισσότερο κόσμο. Είναι ένα από τα 46 χωριά της περιοχής και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο από όλα τα μέρη του πλανήτη.

Είναι χωρισμένο σε δύο «μαχαλάδες», το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο σε υψόμετρο 900μ και 980μ αντίστοιχα. Η απόσταση μεταξύ τους είναι περίπου 2χλμ και η διαδρομή αποτελεί μια μοναδική εμπειρία μιας και αρκετοί περιπατητές προτιμούν να απολαύσουν το μαγευτικό άγριο τοπίο βαδίζοντας μέσα στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον.

Το Πάπιγκο αποτελεί κορυφαίο προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου καθώς υπάρχει πληθώρα ξενοδοχείων και παραδοσιακών ξενώνων που μπορούν αν φιλοξενήσουν τους τουρίστες για κάθε μορφής τουρισμό. Η ιδιαίτερη ζαγορίσια αρχιτεκτονική με τα πέτρινα αρχοντικά και τα πλακόστρωτα δρομάκια αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευρύτερης περιοχής του Ζαγορίου ενώ παράλληλα το ίδιο μοτίβο ακολουθούν και οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα εστιατόρια που προσφέρουν παραδοσιακά, ντόπια εδέσματα με αυθεντικές, ζαγορίτικες συνταγές.

Ο οικισμός είναι κτισμένος στα ριζά της Αστράκας, με τους επιβλητικούς απόκρημνους πύργους να δεσπόζουν πάνω από το χωριό ενώ η μυθική Δρακόλιμνη αποτελεί μοναδικής ομορφιάς τοπίο που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες περιπατητές. Δεκάδες περιπατητικές διαδρομές προσφέρουν μια ξεχωριστή τουριστική εμπειρία στους επισκέπτες που μπορούν να περιηγηθούν στην περίφημη οροσειρά της Τύμφης με κορυφές που φτάνουν τα 2.497μ. ενώ παράλληλα η μορφολογία του τοπίου έχει δημιουργήσει σχηματισμούς παγκόσμιας κληρονομιάς όπως το επιβλητικό φαράγγι του Βίκου που διαρρέεται από τον ποταμό Βοϊδομάτη.

Το Ζαγόρι αποτελεί μια ιδιαίτερη τουριστική περιοχή της Ηπείρου, που προσφέρεται για εναλλακτικό τουρισμό σε κάθε μορφή όπως θρησκευτικό με τις μονές και τα μοναστήρια, περιπατητικό με τις δεκάδες πεζοπορικές διαδρομές από χωριό σε χωριό καθώς και τουρισμό δραστηριοτήτων και extreme sport με rafting, canyoning, ιππασία, mountain biking κ.α.